Εγκελλάς

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων από το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 στην Αθήνα. Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν μεταξύ 1999-2004, προκειμένου να αποτυπώσουν  τα όποια αποτελέσματα της λεγόμενης αποκατάστασης μες στο πλαίσιο μιας χρονικής διάρκειας και εξέλιξης.

Μες στις προθέσεις του ντοκιμαντέρ υπάρχει επίσης η προσπάθεια μιάς αναφοράς σε γενικότερες κοινωνικές συνθήκες όπως αναδεικνύονται από την επικαιρότητα αυτής της πενταετίας. Στην πραγματικότητα η προσέγγιση του θέματος έγινε από μια ευρύτερη οπτική γωνία, ας πούμε από την οπτική γωνία μιας «εισαγωγής» στην ευρύτερη θεματική που θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα»: Όχι βέβαια με σκοπό την παρουσίαση μιας εργατικής τάξης «σεισμόπληκτης», αλλά επιχειρώντας -με αφορμή τις συνέπειες του σεισμού και την «μηδενική» για τους σεισμόπληκτους  «νέα αφετηρία» της ζωής τους από την επόμενη κιόλας μέρα του-  να αναδειχθούν ορισμένοι γενικοί όροι ζωής και ορισμένες γενικές προοπτικές που απαιτούνται για τη βελτίωση, την «αποκατάσταση» της ζωής της εργατικής τάξης συνολικά.

Φυσικά αυτά αφορούν τις προθέσεις, και μάλιστα τις προθέσεις γύρω από το περιεχόμενο…  Ενώ το αποτέλεσμα κρίνεται συνολικότερα, από την τελική σχέση μορφής και περιεχομένου μαζί, σαν ενότητα, προς το «βλέμμα» του κάθε θεατή.  Από αυτή την άποψη έχουν την αξία τους κι οι στατιστικές σύμφωνα με τις οποίες από τους περίπου 4000 που έχουν κάνει ως τώρα κλικ στην έναρξη του ντοκιμαντέρ, κάπου 40 είναι αυτοί που κατάφεραν να φτάσουν την προβολή του ως το τέλος…

Σε κάθε περίπτωση ο υποψήφιος θεατής πρέπει να προειδοποιηθεί πως η διάρκεια του ντοκιμαντέρ, με αυτό το θέμα και με αυτή την οπτική γωνία, φτάνει την μιάμιση ολόκληρη ώρα.

Κλείνοντας την δική μου εισαγωγική παρουσίαση του «δημιουργού», πρέπει επίσης να προσθέσω, ότι για μένα η βασικότερη έλλειψη είναι η έλλειψη της συνέχειας σ’ αυτή τη δουλειά. Το ότι, δηλαδή, δεν κατάφερα ούτε να προχωρήσω την ευρύτερη θεματολογική «φιλοδοξία» για την «κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα», αλλά ούτε και να ξαναπροσεγγίσω «κινηματογραφικά» τους ανθρώπους και την κατάσταση που «εγκατέλειψα» κάποια στιγμή το 2004. Από τότε, η μόνη επικοινωνία που είχα μαζί τους ήταν μια και μοναδική, συμπτωματική και τηλεφωνική, δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, δηλαδή το 2006, από την οποία επικοινωνία είχα πληροφορηθεί απλώς ότι με το πέρασμα των δυο χρόνων τα προβλήματα δεν λύνονταν αλλά συσσωρεύονταν.

Από τότε ως σήμερα έχουν περάσει άλλα έξι χρόνια.

Καλή θέαση!

*

προσθήκη 10-2-2014: Μενίδι: Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε κοντέινερ στο στρατόπεδο Καποτά – Με τη συνοδεία τριών διμοιριών των ΜΑΤ, συνεργεία της ΔΕΗ, έκοψαν το ρεύμα στα κοντέινερ των σεισμοπαθών στο στρατόπεδο Καποτά, με το πρόσχημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε μια ακόμη κίνηση που στοχεύει στην απομάκρυνση όσοι είναι αναγκασμένοι να μένουν στα κοντέινερ στο στρατόπεδο. Στις αντιδράσεις των κατοίκων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι άνεργοι, οι δυνάμεις των ΜΑΤ, απάντησαν με επίθεση με χημικά, ενώ προχώρησαν και σε αρκετές προσαγωγές. Ήδη τα συνεργεία της ΔΕΗ, έκοψαν το ρεύμα σε 200 κοντέινερ, ενώ την Πέμπτη, θα επανέλθουν για να συνεχίσουν. Αυτή την στιγμή 3.500 άτομα, μένουν στα κοντέινερ. Πρόκειται κυρίως για σεισμοπαθείς που είδαν τα σπίτια τους να κρίνονται ακατάλληλα, στο σεισμό του 1999. Παράλληλα, στον καταυλισμό κατέφυγαν και οικογένειες που βρέθηκαν στο δρόμο. Όπως καταγγέλλει η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου, τα συνεργεία της ΔΕΗ, έκοψαν αδιακρίτως το ρεύμα σε κοντέινερ που στοιβάζονται πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και σε ασθενείς που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης. Παράλληλα, η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου, το Παράρτημα Μενιδίου του Συνδικάτου Οικοδόμων και οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι του Μενιδίου εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση, πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στον Δήμαρχο, ζητώντας την σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα.

*

προσθήκη 9-4-2014:  Μενίδι, Έκοψαν το ρεύμα σε 200 φτωχές οικογένειες στον καταυλισμό Καποτά

*

προσθήκη 2-3-2018: το βλέπετε και εδώ:

Εγκελλάς from marasagis on Vimeo.